07.11.1973

Βραδιά ονείρου στην Τούμπα

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου του 1973 στη Θεσσαλονίκη δόθηκε μία από τις ωραιότερες και πληρέστερες παραστάσεις ελληνικής ομάδας στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Λυών με 4-0, προκρίθηκε στους «8» του Kυπέλλου Kυπελλούχων, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο και προκαλώντας τον θαυμασμό ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Όσοι τυχεροί βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στην Τούμπα λένε ότι το σκορ θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και διπλάσιο! Ήταν το ματς στο οποίο ο Γιώργος Κούδας έπαιζε για πρώτη φορά, εκείνη τη χρονιά, σε ευρωπαϊκό ματς επιστρέφοντας από τιμωρία τριών αγωνιστικών, αλλά και αυτό για το οποίο υπάρχουν παρά μόνο ελάχιστες εικόνες σε φιλμ 8mm.

Η διοίκηση του Δικέφαλου την παραμονή με ανακοίνωσή της γνωστοποιούσε την οριστική απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο του τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΙΡΤ λόγω ασυμφωνίας στο οικονομικό κομμάτι.

Στην Τούμπα τελικά βρέθηκαν 35.000 φίλαθλοι, οι οποίοι απόλαυσαν έναν εκπληκτικό ΠΑΟΚ, που έμοιαζε ασταμάτητος. Στο 1-0 η Τούμπα σείεται και οι κραυγές από τους πανηγυρισμούς φτάνουν ως το… Βαρδάρη. Ο Δημήτρης Παρίδης άνοιξε το σκορ, ακολούθησε το 2-0 με πέναλτι του Αχιλλέα Ασλανίδη, το 3-0 με σκόρερ ξανά τον Παρίδη και το 4-0 θα πετύχει στο 81’ ο Χρήστος Τερζανίδης με το ομορφότερο γκολ του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Η Τούμπα φλέγεται, ο ΠΑΟΚ είναι στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων και για πρώτη φορά θα «αλλάξει χρόνο» και θα αγωνιστεί την άνοιξη στην Ευρώπη.