05.05.1971

Η απόλυτη ανατροπή… επί δύο!

Ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ, έχασε μέσα σε ένα μήνα δύο φορές 3-2, αν και προηγήθηκε με 2-0, από τον μεγάλο ΠΑΟΚ της εποχής! Εκείνος ο ΠΑΟΚ με Κούδα, Σαράφη, Παρίδη, Ιωσηφίδη και τα άλλα παιδιά, λένε όσοι τους είδαν, ότι έπαιζε καλύτερη μπάλα από τον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ!

Ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας είχε να λέει για εκείνο το «κάζο», λίγες μέρες πριν το Τριφύλλι πατήσει στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό με τον Άγιαξ. Οι εφημερίδες της εποχής κατέγραψαν το ξέσπασμα του Μαγυάρου «καλπάζοντα συνταγματάρχη» στον βοηθό του, Γαβρήλο Γαζή, αλλά λίγες μέρες αργότερα έπαθε ακριβώς το ίδιο μέσα στην Τούμπα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου 1971 και σε λιγότερο από έναν μήνα οι Πράσινοι θα έπαιζαν στον τελικό του Πρωταθλητριών. Ο Φέρεντς Πούσκας απουσίαζε από το παιχνίδι, καθώς είχε πάει να «κατασκοπεύσει» τον Άγιαξ, αλλά και χωρίς τον προπονητή τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν με φόρα στην Τούμπα και προηγήθηκαν 2-0 (Δομάζος και Τομαράς τα γκολ), αλλά μέσα σε πέντε – έξι λεπτά ο ΠΑΟΚ του Σάνον πέτυχε την πιο γρήγορη ανατροπή στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Στο 56΄ο Σαράφης μείωσε σε 2-1 και μετά ανέλαβε δράση ο Δημήτρης Παρίδης. Με δύο δικά του γκολ (58’-61’) ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς και απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από την συνέχεια του Κυπέλλου.

Αυτό, ίσως να ήταν το λιγότερο, για τους Πράσινους που πήγαν στην Τούμπα, τέσσερις μέρες μετά τον χαμένο τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 6/6/1971, για έναν αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα πρωταθλήματος, χάνοντας με… αντιγραφή, όπως σημείωνε η Μακεδονία στην ανάλυση του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ είχε το μυαλό του στον τελικό που ακολουθούσε με τον Ολυμπιακό, προφύλαξε αρκετούς βασικούς, ενώ ο Παναθηναϊκός με την ίδια ενδεκάδα που έπαιξε εναντίον του Άγιαξ προηγήθηκε και πάλι 2-0. Ο Δομάζος δημιούργησε και τα δύο γκολ που πέτυχε ο Αντωνιάδης (16’, 50’) πριν την αντεπίθεση του Δικέφαλου.  Ο Ασλανίδης στο 66’ μείωσε σε 1-2 και δύο γκολ από τον Δημήτρη Σταυρίδη (70’-75’) έλυσαν την απορία του Πούσκας για το πώς είναι δυνατόν να χάσεις ένα ματς από 0-2 μέσα σε μισό ημίχρονο...  

Τα Σπορ του Βορρά κυκλοφόρησαν με τίτλο: «Κι ο θεός άφησε τον ουρανό και κατέβηκε στην Τούμπα θαυμάζοντας τον ΠΑΟΚ»! Και στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Χατζηϊωάννου καθιέρωνε τον τίτλο: «Ίδια γεύση»!