18.04.1984

Η κούπα των ξυρισμένων κεφαλιών…

'Έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια για να ξαναπάρει κάποιον τίτλο ο ΠΑΟΚ, μετά το πρωτάθλημα του 1959. Στις 18 Απριλίου του 1984 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, κερδίζοντας στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο με 74-70 τον Άρη στον αλήστου μνήμης τελικό των «ξυρισμένων κεφαλιών».

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη του 1984, ημέρα κατάνυξης στην Θεσσαλονίκη, όμως το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στους συμπολίτες «μαγνήτιζε» τους φίλους του μπάσκετ.

Δύο χρόνια νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε χάσει το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό μέσα στο Αλεξάνδρειο. Στη δεύτερη ευκαιρία του τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα με αντίπαλο τον Άρη του Νίκου Γκάλη. Για πολλούς είναι ο πιο πολυσυζητημένος τελικός στην ιστορία του θεσμού. Ο Άρης ήταν ιδιαίτερα δυνατός όμως ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, ο «πατριάρχης » του ελληνικού μπάσκετ , Φαίδωνας Ματθαίου, έκανε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο, που έμελε να συζητηθεί!

Το προηγούμενο βράδυ οι παίκτες του ΠΑΟΚ είδαν στο σινεμά την ταινία Αποστολή στη Νικαράγουα και ανήμερα του αγώνα, μετά από προτροπή του προπονητή τους, κάλεσαν έναν κουρέα στο ξενοδοχείο του Πανοράματος, όπου είχαν καταλύσει, για να τους τα πάρει με την ψιλή.

Οι παίκτες, που στην πλειοψηφία τους είχαν μακριά μαλλιά δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Ο Ματθαίου κάλεσε στο ξενοδοχείο τον προσωπικό του κουρέα, ο οποίος ήταν οπαδός του Άρη και του έδωσε τη σαφή εντολή: «Κούρεψέ τους».

Ο Παναγιώτης Φασούλας έχει πει ότι «κουρευτήκαμε σαν φυλακισμένοι σε σημείο που δεν μας γνώριζαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ», ενώ ο Μάνθος Κατσούλης είχε συμπληρώσει ότι «στο πρώτο λεπτό το γήπεδο ήταν βουβό. Δεν μας είχε γνωρίσει κανείς».

Εξαιρετική ήταν η παρουσία του Νίκου Σταυρόπουλου στο τελικό. Τελείωσε το παιχνίδι με 26 πόντους, ήταν ο ηγέτης του Δικέφαλου. Στο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 16 πόντους (45-29). Απέναντι του ο Νίκος Γκάλης που σταμάτησε στους 20 με τον Νίκο Φιλίππου πάντως να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του Αρη πετυχαίνοντας 22 πόντους.

Διασκέδαση δεν υπήρξε το βράδυ. Ο αείμνηστος Παντελάκης κατέβηκε στα αποδυτήρια όπου γινόταν χαμός και μετά τα συγχαρητήρια μας απαγόρευσε να γλεντήσουν οι παίκτες λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Την άλλη εβδομάδα η ομάδα πήγε σε μια ταβέρνα στο Ασβεστοχώρι. «Μας έδωσαν 500 χιλιάδες δραχμές. Εμείς αποφασίσαμε να τις μοιράσουμε στα 14 και όχι στους 10 παίκτες που ήταν στο φύλλο αγώνα. Δεν έπαιξαν οι Κουματσιώτης και Μπουρλίβας που πήραν πριμ, όπως επίσης ο Δημήτρης Νικολάου και ο κυρ Νίκος ο φροντιστής» κατέληξε ο Γιάννης Πολίτης.

ΠΑΟΚ (Φαίδωνας Ματθαίου): Πολίτης 8, Μ.Κατσούλης 12, Αγγελίδης, Μπακόπουλος 8, Ζ.Κατσούλης 2, Φασούλας 12, Αλεξανδρής 6, Σταυρόπουλος 26, Κωνσταντινίδης, Πολυχρονάκος