18.03.1990

Η θεμελίωση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ

Στις 18 Μαρτίου 1990 θεμελιώνεται το κλειστό γήπεδο του συλλόγου καθιστώντας τον ΠΑΟΚ τη μοναδική ελληνική ομάδα με δύο ιδιόκτητα γήπεδα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη περιουσία της.

Πάντως, χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από την πρώτη θεμελίωση και δώδεκα από την ιστορική δωρεά του αείμνηστου Ιωάννη Δεδέογλου (17 Ιουνίου 1988) για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου, που πέρασε από πολλά κύματα και πολλά εμπόδια, τα οποία ξεπεράστηκαν χάρη στις ενέργειες των ανθρώπων του ΠΑΟΚ.

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση του μέγα ευεργέτη του Συλλόγου, Ιωάννη Δεδέογλου να δωρίσει στον Σύλλογο την έκταση, όπου χτίστηκε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Ακολούθησε ο αδερφός του, Θανάσης Δεδέογλου, αλλά κυρίως η διορατικότητα του Νίκου Βεζυρτζή, που στα επινίκια για την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991 απαίτησε την βοήθεια της πολιτείας για την ολοκλήρωση του γηπέδου.

Οι απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μαζί με την χωρητικότητα του γηπέδου αποτέλεσαν τροχοπέδη, στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, γίνεται τελετή αγιασμού θεμελίωσης του έργου, ενώ ένας χρόνο αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου 1996, εγκρίνεται η νέα προμελέτη του έργου, που προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας σε 8.500 θέσεις, και η πρόταση για ανάθεση στην Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, της διοργάνωσης του Final Four της Euroleague.

Η απόφαση της FIBA, στις 17 Μαΐου 1999, να διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη το Final Four αποτελεί το «κλειδί» για να… ξεκλειδώσουν και να προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό οι εργασίες. Σε λιγότερο από ένα χρόνο το γήπεδο είναι έτοιμο, στις 1-2 Απριλίου 2000 φιλοξενεί το Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος και στις 18-20 Απριλίου 2000 το Final Four της Euroleague.