06.09.1959

Η Τούμπα ανοίγει τις πόρτες της…

Το γήπεδο της Τούμπας είναι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) επίτευγμα της οικογένειας του Δικέφαλου. Μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του συλλόγου μας, για ένα γήπεδο που με τα χρόνια έγινε ο μεγάλος «ναός» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου της Τούμπας ήταν 20 χιλιάδων θέσεων. Η  «θύρα των ευεργετών» ήταν η μοναδική που από τότε ήταν όπως και σήμερα, ενώ οι θύρες 3, 4, 5, 6 ήταν μισές απ` ότι σήμερα (το σημερινό διάζωμα κάτω από τις εισόδους). Δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2, ενώ περιμετρικά υπήρχε ένας μεγάλος τοίχος ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε.

Η 6η Σεπτεμβρίου του 1959 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ήταν μια ιστορική ημέρα. Μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας του Συλλόγου. Ο κόσμος ανηφόριζε προς την Τούμπα χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα της στιγμής.

Οι κερκίδες γέμισαν δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της φιλικής αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την ΑΕΚ. Στις 5.30 μ.μ. ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα. Είκοσι λεπτά αργότερα η Τούμπα ένιωσε τις πρώτες ζητωκραυγές από το πρώτο (και μοναδικό για τον αγώνα εκείνο) γκολ που πέτυχε με δυνατό σουτ ο Κιουρτζής, και έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0 σε βάρος της ΑΕΚ.

Για την ιστορία, η πρώτη σύνθεση του Δικέφαλου μέσα στην Τούμπα ήταν: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Τσιντόγλου, Κουϊρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαϊδης.