09.09.1957

Η «χρυσή» τριετία του ΠΑΟΚ

Η απόκτηση του Λάμπη Κουϊρουκίδη από την Δόξα Δράμας αποτέλεσε κίνηση-κλειδί για την τότε διοίκηση του ΠΑΟΚ. Μαζί με τους Παπαδάκη - Γιεντζή «χτίζεται» μια σπουδαία επιθετική τριπλέτα και η τριετία 1953-1956 αποτελεί την πρώτη χρυσή εποχή του συλλόγου. Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Αγγελίδης, Χουρβουλιάδης αποτελούν τα μέλη της ομάδας, που υπό τις οδηγίες του Νίκου Πάγκαλου κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1953, με 9 νίκες, και μόλις 1 ισοπαλία.

Ανάλογη ήταν και η πορεία της ομάδας στο επόμενο πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε εύκολα τον τίτλο στη Θεσσαλονίκη και έφτασε για τρίτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Kυπέλλου Ελλάδας. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας απέναντι στον τυπικά και ουσιαστικά γηπεδούχο Παναθηναϊκό και χωρίς τον Λάμπη Κουϊρουκίδη, ο ΠΑΟΚ θα χάσει με 2-0.

Μετά από την παραίτηση του Πάγκαλου το καλοκαίρι του 1954 η διοίκηση εμπιστεύεται τις τύχες της ομάδας στα χέρια του Ερμαν Χόφμαν, ο οποίος την οδηγεί στην κατάκτηση του τρίτου σερί τίτλου στη Θεσσαλονίκη και σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη επί του Άρη με 4-1, τον Δεκέμβριο του 1955, στο γήπεδο του Συντριβανίου μπροστά σε 20.000 θεατές!

Στο πρώτο λεπτό οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Κοτζαμπασίδη, αλλά ο ΠΑΟΚ απάντησε με τέσσερα γκολ: Κουϊρουκίδης (16’), Γεντζής (27’, 60’), Κιουρτζής (80’).

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Γεντζής, Κουϊρουκίδης, Παπδάκης, Χουρβουλιάδης.

Οι ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Λάκη Πρόγιου, κέρδισαν πριμ 100 δραχμών, από τις οποίες οι 50 δρχ. κρατήθηκαν για την ανέγερση του νέου γηπέδου!

Το 1957 ο τίτλος της Θεσσαλονίκης κατέληξε και πάλι στον ΠΑΟΚ, σε μια μέτρια αγωνιστική περίοδο για τον «Δικέφαλο», που άλλαξε τρεις προπονητές (Νικόλαος Πόλτι, Κλεάνθης Βικελίδης, Βάλτερ Πφέφρερ) και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέληξε στην 4η θέση με 37β.