25.10.1959

Ο πρώτος αγώνας του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική

Ο πρώτος επίσημος αγώνας στην Τούμπα έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 1959 και συνδυάστηκε με τον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ στην ιστορία της Α’ Εθνικής, καθώς στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής της νεοσύστατης κατηγορίας, ο Δικέφαλος υποδέχτηκε και νίκησε με 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης, τον «πρόγονο» του σημερινού Πιερικού.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:15 και η τελική καταμέτρηση των εισιτηρίων (3.960) έδειξε ότι λίγος σχετικά κόσμος έδωσε το «παρών» στην επίσημη πρεμιέρα της ομάδας στην εθνική κατηγορία των 16 ομάδων. «Το ακριβόν εισιτήριον το οποίον καθώρισεν ο ΠΑΟΚ υπήρξε εις αποτελεσματικός φραγμός δια τον όγκον των οπαδών του συλλόγου να παρακολουθήσουν τον πρώτον αγώνα της ομάδας», έγραφαν την επομένη του αγώνα οι εφημερίδες της εποχής.

Ο Λέανδρος Συμεωνίδης, που μπήκε με το περιβραχιόνιο του αρχηγού πρώτος στο νεότευκτο γήπεδο της Τούμπας, με κεφαλιά (ύστερα από σέντρα του Νικολαϊδη) ισοφάρισε σε 1-1στο 32ο λεπτό, πετυχαίνοντας το πρώτο «επίσημο» γκολ του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και στην Α’ Εθνική κατηγορία. Ακολούθησαν τα γκολ των Κιουρτζή (34’) και Κουϊρουκίδη (47’).

Την πρώτη ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Χασιώτης, Ραπτόπουλος, Μαργαρίτης, Κεμανίδης, Νικολαϊδης, Σαλούστο, Συμεωνίδης, Χαβανίδης, Κιουρτζής, Κουϊρουκίδης.