14.03.1937

Ο πρώτος τίτλος!

Οι αγώνες και οι θυσίες των Κωνσταντινουπολιτών, που πριν από δέκα χρόνια είχαν ιδρύσει με κόπο και ιδρώτα τον Σύλλογο, δικαιώθηκαν με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Μακεδονίας. Το εγχείρημα τους, όχι μόνο είχε αντέξει στο χρόνο, αλλά είχε οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα είχε επικρατήσει δύο φορές του Μακεδονικού και της ΜΕΝΤ, μετρούσε μία νίκη επί του Ηρακλή από τον οποίο είχε ηττηθεί μια φορά και σε περίπτωση που κέρδιζε στις 14 Μαρτίου 1937 και τον Άρη, τότε θα ανακηρυσσόταν πρωταθλήτρια Μακεδονίας. Στους Κίτρινους αρκούσε και η ισοπαλία…

Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Ηρακλή και με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καλογιάννη ο ΠΑΟΚ θριάμβευσε με 3-1 και έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος.

Εκείνη την εποχή στην ομάδα έπαιζαν οι: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς, Κοσμίδης, Αποστόλου, Βαφειάδης, Βασιλειάδης, Πανίδης, Αναστασιάδης, Μοσχίδης, Τζακατζόγλου, Ζακαπίδας

Ο ΠΑΟΚ, ως πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό (πρωταθλητής Αθηνών) και τον Ολυμπιακό (πρωταθλητής Πειραιά). Μόνο που εκείνο το μίνι πρωτάθλημα των έξι αγώνων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά την αποχώρηση του Παναθηναϊκού και το πρωτάθλημα κατέληξε στον Ολυμπιακό, που μέχρι τότε είχε επικρατήσει στους δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ και στον έναν με τον Παναθηναϊκό.

Αυτός που ξεχώριζε ήταν ο τερματοφύλακας Σωτηριάδης, «τον άφθαστον αυτόν Μακεδόνα αίλουρον», όπως τον χαρακτήριζε την επομένη των αγώνων με τον Ολυμπιακό η εφημερίδα Αθλητισμός.

Ο Νίκος Σωτηριάδης υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, που κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας και ο μοναδικός που αγωνίστηκε σʼ αυτήν προπολεμικά. Στον ΠΑΟΚ έπαιξε από το 1932 μέχρι και το 1940 στην ομάδα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 28 Ιανουαρίου 1941, πολεμώντας με το βαθμό του λοχία στο 50ο Σύνταγμα Πεζικού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Επεσε έξω από το χαράκωμα στο ύψωμα της Τσέροβας, στην Κλεισούρα, προσπαθώντας να κυριέψει το πολυβολείο των Ιταλών. Μία ριπή τον γάζωσε στο στήθος. Ήταν 33 ετών.