15.09.1965

Πρεμιέρα στην Ευρώπη

Ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας στην ιστορία του συλλόγου ήταν για το Kύπελλο Εκθέσεων και είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης (20:45) που έγινε στο Καυτανζόγλειο, καθώς η Τούμπα δεν είχε ακόμη προβολείς, υπήρξε παρέλαση από την μουσική της ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, απονομή Κυπέλλου στο νικητή από τον Δήμαρχο κ. Τσίρο και ξενάγηση στην πόλη για όλη την αποστολή της Βίνερ.

Στις εξέδρες βρέθηκαν 15.000 φίλαθλοι που πλήρωσαν το αντίτιμο των 30 δραχμών για το εισιτήριο. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1, αν και οι Αυστριακοί προηγήθηκαν νωρίς με κεφαλιά του Χοφ. Στο 62΄ ο Κούδας με κεφαλιά μετά από πάσα του Μήτρακα και στο 75΄ ο Μουρατίδης με σουτ διαμόρφωσαν το τελικό 2-1. 

Ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στη νίκη βασίστηκε στην εκπληκτική τριάδα των Λέανδρου – Κούδα – Αποστολίδη που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα των αντιπάλων τους και χάρισε την πρώτη νίκη στην ιστορία της ομάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι ποδοσφαιριστές των αυστριακών εκνευρίστηκαν από την ήττα και στα τελευταία λεπτά μάρκαραν σκληρά τον Μήτρακα και τον Κούδα.

ΠΑΟΚ (Μίλε Κος): Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Μουρατίδης, Θεοφανίδης, Γιακουμής, Νικολαϊδης, Κούδας, Αποστολίδης, Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης, Συμεωνίδης.