03.08.1987

Τα δελφίνια του ΠΑΟΚ στην κορυφή!

Το κολυμβητικό τμήμα ιδρύθηκε το 1931 και είναι ένα από τα δυναμικότερα, παλαιότερα και δημοφιλέστερα του συλλόγου.

Η κορυφαία στιγμή του τμήματος καταγράφηκε τον Αύγουστο του 1987 στο κολυμβητήριο της Καλαμάτας. Ο Δικέφαλος ενισχυμένος από τους Ελληνοαμερικανούς Ν. Μαχανά και Δ. Μασιάλα κατέλαβε πανηγυρικά την πρώτη θέση, με διαφορά 9 βαθμών από τον Ολυμπιακό, σ’ ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα τριών ημερών.

Η Εφη Μήλιου ήταν η κολυμβήτρια που συνέβαλλε τα μέγιστα, με δύο χρυσά στις σκυταλοδρομίες και τρία αργυρά μετάλλια στα ατομικά αγωνίσματα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των Παπαδοπούλου, Κλέπκου και Ζήτρου.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας ΟΠΕΝ (άνδρες και γυναίκες) στο 56ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Καλαμάτας, είναι η κορυφαία στιγμή του τμήματος, ένα τεράστιο επίτευγμα το μέγεθος του οποίου μπορεί να αντιληφθεί κάποιος αν δει την συνολική τροπαιοθήκη του αθλήματος, με τον ΠΑΟΚ να είναι η μοναδική ομάδα εκτός Αθηνών, που έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας.

Ασφαλώς σπουδαίες είναι οι επιτυχίες των κοριτσιών του ΠΑΟΚ, οι οποίες εκείνη την εποχή και επί μια τριετία (1986-1988), κατέκτησαν τον πρωτάθλημα ΟΠΕΝ επίτευγμα που επανέλαβαν μια δεκαετία αργότερα όταν επέστρεψαν στην πρώτη θέση για  δύο συνεχόμενα χρόνια (1999-2000).

Πρωταθλητές Ελλάδος με διεθνείς διακρίσεις ήταν οι εξής αθλητές: Κλέπκου Κατερίνα (Ολυμπιακοί 1996), Εβίτα Παρασκευοπούλου (Παγκόσμιο Μαδρίτης) Μαχαίρα Τόνια (Ολυμπιακοί 2000), Σαρακατσάνη Κάτια (Ολυμπιακοί 2000), Μποχώρη Αθηνά (Ολυμπιακοί 2000), Τσιτσέ Βίκη (Παγκόσμιοι 2002), Παρασκευόπουλος Νίκος, Κουγιουμτζόγλου Σάββας, Γιαννούλης Γιάννης (Ολυμπιακοί 2008), Φωκαίδης Αντώνης(Παγκόσμιοι 2009, 2011), Λιούπης Ματέο.